Likdoorn verwijderen

Een likdoorn verwijderen gaat over het algemeen goed . Dit leidt tot direct pijnverlichting en meestal niet tot littekens. Vaak kan een likdoorn door uzelf worden verwijdert, soms zal een arts de ingreep moeten uitvoeren.

Een belangrijke determinant voor de aanpak is het type likdoorn waarvan u last heeft. Verschillende likdoorns vragen verschillende types verwijdering.

Aanstippen

Net als wratten, kunnen ook likdoorns aangestipt worden. Dit komt, omdat zowel wratten als likdoorns uit eeltlagen bestaan. Aanstippen kan de likdoorn volledig verwijderen, of een goede eerste stap vormen, zodat de likdoorn vervolgens weg gesneden/geschraapt kan worden. In onze webshop kunt u vloeistof kopen om de likdoorn aan te stippen.

Wegsnijden likdoorn

Oppervlakkige likdoorns kunnen vaak door uzelf worden weggesneden, of beter, weg geschraapt. Het beste is om hiervoor een speciaal eelt-/likdoornmesje te gebruiken. Voor de likdoorn voorzichtig kan worden weg geschraapt, dient de likdoorn eerst wat weker te worden gemaakt in een voetbad, liefst met soda toegevoegd. Zorg dat de likdoorn, net als het mesje, goed schoon is. Vervolgens kunnen de eeltlagen voorzichtig worden weg geschraapt. Doe dit alleen als u zeker bent van uw eigen vaardigheden en de likdoorn niet te diep in de huid zit.

Ook kan het zijn dat de likdoorn week is, of er bloedvaten en/of zenuwen in zijn gegroeid. Dit maakt zelf wegsnijden niet mogelijk. Likdoorns met bloedvaten en zenuwen komen minder vaak voor. Ze zijn vaak veel pijnlijker dan de normale likdoorns. Neem contact op met uw arts als dergelijke likdoorns voor problemen zorgen.

Likdoornpleisters

Likdoornpleisters zijn vaak voldoende om de likdoorn te verwijderen. Een likdoornpleister bestaat uit een gellaagje, die zorgt dat er minder druk op de likdoorn komt te staan, zelfs als er verder niets wordt veranderd aan de handelingen die de likdoorn in eerste instantie hebben veroorzaakt. Afhankelijk van het type kan er ook een laagje in de pleister aanwezig zijn met salicylzuur. Salicylzuur versnelt het losweken van de likdoorn en verzacht de pijn. In principe moet het lichaam bij gebruik van likdoornpleisters de likdoorn zelf opruimen. De likdoornpleister is er enkel om het lichaam hierbij een handje te helpen.

Likdoornringen

Likdoornringen zijn ringvormige pleisters, die vrij dik zijn. Ze worden om de likdoorn heen geplaatst en vangen zo de druk die op de likdoorn te staan komt grotendeels weg. Omdat de druk op de likdoorn hierdoor afneemt, kan de likdoorn rustig worden opgeruimd door het lichaam.

Bekijk de pagina likdoorn behandeling voor een compleet overzicht van behandelingen die kunnen worden toegepast afhankelijk van het type likdoorn.