Likdoorn of wrat

In veel opzichten lijken likdoorns en wratten op elkaar. Ze zien er enigszins hetzelfde uit en bestaan beide uit een verdikking van de huid, vooral door eeltvorming en dode huidcellen. Toch zijn er duidelijke verschillen waarmee we likdoorns kunnen onderscheiden van wratten.

Wratten

Wratten zijn verdikkingen van de huid, die worden gevormd door eelt dat de huid in groeit. In tegenstelling tot likdoorns, worden wratten veroorzaakt door een virus. Dit zijn virussen uit de familie van de Humane Papillomavirussen (HPV). Wratten zijn dan ook besmettelijk, likdoorns zijn dit absoluut niet. Daarnaast zijn wratten vaak juist aan de buitenkant pijnlijker dan in het midden. Bij likdoorns is dit andersom.

Onderscheid likdoorn of wrat

Het onderscheid tussen een likdoorn of wrat kan op basis van uiterlijk soms erg lastig zijn. Tenslotte zijn het ongeveer gelijke structuren. Een belangrijk verschil is echter de manier waarop de plek pijn veroorzaakt. Een likdoorn veroorzaakt vooral pijn door druk bovenop de likdoorn. Bij een wrat doet dit meestal geen pijn. Bij een wrat zorgt vooral druk van de zijkant voor pijn. Dit is te testen door de wrat als het ware vast te pakken en een klein beetje te knijpen. Bij een likdoorn zal de pijn meevallen, bij een wrat zal deze erg storend tot zeer pijnlijk zijn. Lees meer over wratten op onze website wratten verwijderen.