Likdoorn behandeling

Een likdoorn kan op vele manieren worden behandeld. Dit is afhankelijk van de locatie, grootte en het type likdoorn. Met de likdoorn behandeling streeft men er naar de likdoorn te (laten) verwijderen en het ontstaan van nieuwe likdoorns te voorkomen

Preventie

De behandeling van likdoorns begint al bij de preventie. Wanneer er goed op wordt gelet dat er geen overmatige druk staat op gevoelige plekken op de huid, kan een likdoorn makkelijk worden voorkomen. Hierbij moet worden gedacht aan goedzittend schoeisel en het gebruik van handschoenen bij (zware) handarbeid. Ook na het verwijderen van een likdoorn moet ervoor worden gezorgd dat de likdoorn niet meer terugkomt. Hiervoor zijn vaak aanpassingen nodig in schoeisel of andere typen bescherming van de huid.

Likdoorn behandeling op basis van type

De behandeling van likdoorns wordt grotendeels bepaald op basis van type likdoorn. We kunnen de volgende typen likdoorns onderscheiden:
Normale likdoorn: Een harde likdoorn, vaak op voeten of handen.
Weke likdoorn: Vaak tussen de tenen. Pijnlijk door een constante druk erop.
Zaadlikdoorn: Een relatief kleine en compacte likdoorn. Er is geen druk of wrijving voor dit type likdoorn nodig om te ontstaan. Vaak is een zaadlikdoorn pijnloos en veroorzaakt nauwelijks klachten.
Vasculaire likdoorn: Een likdoorn waar bloedvaten in zijn gegroeid. Dit maakt wegsnijden veel lastiger.
Neurovasculaire likdoorn: Vergelijkbaar met een vasculaire likdoorn. Een neurovasculaire likdoorn heeft naast ingroei van bloedvaten ook ingroei van zenuwuiteinden. Dit maakt de likdoorn erg pijnlijk en nog lastiger te verwijderen.

Het mag duidelijk zijn dat de behandeling van vasculaire- en neurovasculaire likdoorns doorgaans het lastigst is. De arts of pedicure kunnen ook deze types echter goed verwijderen. Wel kan het herstel soms langer duren door de aanwezigheid van de bloedvaatjes en zenuwen.

Locatie en grootte likdoorn

Ook bij een normale likdoorn verschilt de behandeling per likdoorn. Oppervlakkige likdoorns kunnen makkelijk behandeld worden met likdoornpleisters, -ringen, aanstipvloeistof en door de likdoorn weg te schrapen. Diepere likdoorns of likdoorns op vervelende posities dienen soms te worden verwijdert door professionals. Een huisarts kan dit doen, maar een pedicure is vaak meer ervaren in de behandeling hiervan.

Lees op de pagina likdoorn verwijderen meer over hoe u zelf een likdoorn kunt verwijderen.